Wat als zwanger worden niet direct lukt?

  • Ben je jonger dan 38, heb je een vrij normale menstruele cyclus en heb je regelmatig seksuele betrekkingen, wacht dan rustig een jaartje af vooraleer je een arts raadpleegt in verband met je vruchtbaarheid.

Heb ik een regelmatige cyclus?

  • Als zwanger worden niet onmiddellijk lukt, is het interessant om je menstruele cyclus op een kalender te noteren
  • Op die manier kan je te weten komen of je cyclus al dan niet regelmatig is
  • Het is normaal dat er een grote variatie is in cycluslengten
     

Hoe herken ik mijn vruchtbare periode?

Methoden om de vruchtbare periode te herkennen zijn niet altijd even betrouwbaar en voor veel vrouwen moeilijk uit te voeren. Er wordt aangeraden om twee tot drie maal seksuele betrekking hebben per week.

Wil je je zwangerschap wat bewuster plannen, dan vind je op deze website informatie om de  vruchtbare periode te herkennen.
Heb je nog vragen? Bespreek deze gerust met je zorgverlener (huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog).
 

Wanneer zijn verdere vruchtbaarheidsonderzoeken nodig ?

  • Wanneer een zwangerschap meer dan 12 maanden op zich laat wachten ondanks een regelmatige cyclus en frequente seksuele betrekkingen, is doorverwijzing naar een arts aangewezen
  • Indien een vrouw ouder is dan 38 jaar en meer dan zes maanden probeert zwanger te worden, is doorverwijzing naar een gynaecoloog aangewezen
  • Vrouwen met een zeer korte (< 21 dagen) of zeer lange (> 35 dagen) cyclus gaan best meteen even langs bij de arts of gynaecoloog

Mogelijke factoren die een invloed hebben op je vruchtbaarheid zijn: alcohol, roken, cafeïne, gewicht, leeftijd, hyperthermie, werkomstandigheden, contraceptie en stress.

Als je behoefte hebt om in contact te komen met andere ouders met een (voorlopig) onvervulde kinderwens, kun je lid worden van vzw 'De Verdwaalde Ooievaar'.  Klik hier voor meer informatie.