Hyperthermie

Indien jullie zwanger willen worden, is het aangeraden om activiteiten die de temperatuur van de balzak verhogen, zoals sauna, hete baden, langdurig laptop gebruik op de schoot, langdurig zitten en strak ondergoed, tot een minimum te beperken.

Bij hyperthermie of verhoogde temperatuur is er een ongecontroleerde stijging van de lichaamstemperatuur. De temperatuur van de balzak dient echter 2 à 4°C lager dan de lichaamstemperatuur te liggen. Vaak warme baden nemen en saunagebruik, strak ondergoed, langdurig autorijden (>2uur), verwarmde autozetels (>1uur gebruik), laptop gebruik op de schoot1, langdurig zitten (>20 uren/week) en sedentair werk (meer dan de helft van de werkuren zitten) verhoogt de temperatuur van het scrotum. Dit zou de kwaliteit van het mannelijk zaad en de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Meer studies hierover zijn echter noodzakelijk maar preventief beperk je best activiteiten die leiden tot een verhoogde scrotale temperatuur2.

 

1 Werken met een laptop op de schoot, zelfs bij gebruik van een schootpad, veroorzaakt na 60 minuten een stijging in de temperatuur van de balzak. Verder onderzoek op de invloed van het gebruik van laptops en andere notebooks op de mannelijke vruchtbaarheid is echter nog noodzakelijk.
2 De scrotale temperatuur is de temperatuur van het scrotum of balzak. Dat is ideaal ongeveer 2 graden lager dan de lichaamstemperatuur.