Reizen

Indien je een zwangerschapswens hebt of (net) zwanger bent, bespreek dan je reisplannen met je zorgverlener.

Misschien wil je nog vlug even een exotische reis maken alvorens te starten met een nieuw gezin?

Als je zwanger wil worden, zijn reizen naar gebieden waar vaak malaria of gele koorts voorkomen, afgeraden.

In verband met het zikavirus, worden vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal-Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan. Zie hieronder voor meer informatie.

Bij verre reizen ligt de nadruk op preventie van ziekten zoals diarree, worminfecties, huidinfecties, rubella, toxoplasmose, enz. (www.itg.be).
 

Water
In landen waar je niet zeker bent of het kraantjeswater goed gezuiverd is, drink je best enkel flessenwater. Water uit een bron, riviertjes of fonteinen kan besmet zijn door afvalstoffen en microben. Dit water drink je best niet. Ook om bijvoorbeeld je tanden te poetsen, gebruik je in deze landen best flessenwater (water, algemeen).
 

Je zorgverlener kan je informatie geven over landen met meer kans op infecties en over gepaste vaccinaties.
 

Meer informatie :

Zikavirus

Zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens worden momenteel afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal- Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan omwille van het zikavirus. Besmetting met dit virus kan overgedragen worden van moeder op ongeboren kind en kan afwijkingen bij de foetus veroorzaken. 

Het zikavirus wordt overgedragen door muggen. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spier - en gewrichtspijn, moeheid, rode ogen en huiduitslag. 

Bij besmetting van een zwangere vrouw, kan de ziekte overgedragen worden naar het ongeboren kind. Er werd een verband gevonden tussen bepaalde aangeboren afwijkingen en besmetting met het zikavirus. 

Er bestaat geen behandeling of vaccin. Zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens worden afgeraden om te reizen naar bepaalde gebieden

Zwangere vrouwen die griepachtige symptomen ontwikkelen na een reis uit een risicogebied, consulteren best een zorgverlener. 

Voor meer informatie: itg.be.