De rode bol behoort niet tot de voedingsdriehoek. De voedingsmiddelen die opgenomen zijn in deze zone hebben we niet nodig voor onze dagelijkse voedingsbehoefte.
Voedingsmiddelen die tot deze groep behoren zijn zogenaamde sterk bewerkte producten. Deze bevatten vooral veel suiker, vet, zout en weinig of geen nuttige voedingsstoffen meer. Alcohol, suikerrijke dranken en voedingsmiddelen, vetrijke en gefrituurde snacks, bewerkt vlees en zout zijn hier voorbeelden van.
Uitzonderlijk kunnen deze producten geconsumeerd worden maar ze mogen niet de basis vormen van ons eetpatroon. De vele suikers zorgen voor gaatjes in onze tanden en kunnen leiden tot obesitas en diabetes type 2. De hoge zoutinnames via deze voeding leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat op zich het risico verhoogt op hart- en vaatziekten.
Alcohol dient volledig vermeden te worden vanaf de zwangerschap en bij voorkeur vanaf de zwangerschapswens. Alcohol kan complicaties veroorzaken bij de ongeboren baby waaronder het foetaal alcohol syndroom en respiratoire problemen.
Hierbij aansluitend kan een niet evenwichtige voeding en roken het risico op vroeggeboorte significant verhogen.
Al deze voedingsmiddelen worden dus het best beperkt. Eet ze niet te vaak of kies desnoods voor kleine porties.
Lees meer over de producten in de rode zone via https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/overige-producten
Gebruik dagelijks maximaal 10% van je dagbehoefte aan energie uit de restgroep.
Dit komt neer op maximaal 250 kcal per dag:
- of 2 boterhammen met choco of speculoospasta
- of 3 bollen roomijs
- of 70 gram frieten (1/4 van een bord)
- of 2 plakken cake
- of 1 wafel
- of 1 donut
- of 1 chocoladereep (45 gram) of 4 pralines
- of 1 klein pakje chips (45 gram)
- enz.