Calcium - Zorgverlener

Advies

Calciumsuppletie wordt niet routinematig aanbevolen op voorwaarde dat er voldoende calcium wordt ingenomen onder de vorm van zuivelproducten (4 kleine glazen van 150 ml halfvolle gepasteuriseerde melk of gelijkwaardige portie andere zuivelproducten) en groene bladgroenten (AJOG).

Extra aandacht voor calciumtekort is nodig bij vrouwen die aan het begin van hun zwangerschap suboptimale calciumhoeveelheden innemen (<500 mg/dag)  zoals bij vrouwen met een veganitisch dieet en bij vrouwen na bariatrische chirurgie.

De Hoge Gezondheidsraad volgt de EFSA (2015) om dagelijks 950 mg Ca in te nemen tijdens zwangerschap en lactatie (HGR 2016), dit is ook de ADH die aanbevolen wordt voor niet-zwangeren. De EFSA raadt aan om niet meer dan 2500 mg calcium per dag in te nemen (EFSA, 2015).

Studies benadrukken het belang van een adequate calciuminname tijdens de zwangerschap ter preventie van botdensiteitverlies als gevolg van uitputting van de calciumreserves in het bot van de zwangere vrouw.  Ook is het belangrijk voldoende calcium tijdens de zwangerschap en lactatie in te nemen omdat de groei en ontwikkeling van de foetus en de met de borst gevoede pasgeborene volledig afhankelijk is van de calciuminname van zijn of haar moeder. Deze studies raden aan de calciuminname te verhogen tijdens de zwangerschap en de lactatie door extra consumptie van zuivelproducten en groene bladgroenten.

Vrouwen die voldoende calcium (dit is 4 á 5 glazen melk of een gelijkwaardige portie andere zuivelproducten) innemen aan het begin van hun zwangerschap hebben geen supplementen nodig (Hacker et al., 2012; HGR 2016).