Cosmetica (haarkleuring, deodorants en andere) - Zorgverlener

Advies

Er is geen evidentie dat producten voor haarkleuring, manicure en pedicure voor of tijdens de zwangerschap negatieve effecten zou hebben (Smulders B. et al., 2005, Hannigan J.H. et al., 2010).

De Hoge Gezondheidsraad (2015) raadt aan om het gebruik van antitranspiranten te vermijden bij de algemene bevolking en geen deodorants te gebruiken na het ontharen of bij beschadigde huid.

Verven voor haarkleuring, producten voor manicure en pedicure bevatten chemische stoffen die mogelijks in zeer lichte mate door het lichaam geabsorbeerd worden. De mate waarin deze stoffen negatieve effecten hebben, is niet duidelijk. McCall et al. toonde een verband aan tussen maternale haarkleuring en neuroblastoma bij de ongeboren vrucht. Verder onderzoek over de methode van haarkleuring, het kleur en de chemische samenstelling wordt hierbij aangeraden (McCall et al., 2005). Andere onderzoeken over maternele haarkleuring en verschillende kinderkankers, zoals neuroblastoma, gaven inconsistente resultaten (Holly E. A. et al., 2002, Kramer S. et al., 1987, Bunin G.R. et al., 1994, Bunin G.R. et al., 1987).

Deodorants en antitranspiranten:

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen antitranspiranten en deodorants. Deodorants zijn cosmetica die lichaamsgeuren voorkomen die worden veroorzaakt door de afbraak van zweet door bacteriën ter hoogte van de oksels, voeten en andere zones van het lichaam. Deodorants zijn gewoonlijk samengesteld uit parfums, antibacteriële stoffen en stoffen die onaangename geuren neutraliseren of een combinatie van deze ingrediënten. Antitranspiranten zijn cosmetica die de hoeveelheid zweet verminderen of sterk terugbrengen door een propvorming van polymeergel uit onoplosbaar aluminiumhydroxide in de zweetkanalen die tijdelijk verhindert dat zweet het huidoppervlak bereikt.
Aluminiumverbindingen worden veel in antitranspiranten gebruikt zonder dat er schadelijke effecten voor de huid werden vastgesteld. Toch zijn sommige personen ongewoon gevoelig voor een lokale toepassing van aluminiumverbindingen en gevallen van irritatie werden vermeld bij het gebruik van sterk geconcentreerde aluminiumzouten (HGR, 2015) .

- Antitranspiranten met hoog aluminiumgehalte zijn bij de algemene bevolking te vermijden. Als er een medische indicatie is voor deze producten wordt aangeraden om deze producten bij voorkeur bij de apotheek aan te schaffen.

- Vermijd het gebruik van deodorants en antitranspiranten na het ontharen of bij beschadigde huid.

- Specifiek tijdens de zwangerschap het gebruik van antitransparanten en aluinsteen te beperken

Meer informatie

Hoge Gezondheidsraad: 'Hoe gevaarlijk is aluminium?'