Mannen & Gonorroe

Gonorroe of druiper is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door de bacterie “Neisseria gonorrhoeae” die zich bij mannen in de urineleider nestelt.
Bij gekende gonorroe besmetting dienen zowel jij als je (zwangere) vrouw behandeld te worden met antibiotica.

Gonorroe leidt tot een hevige van de urinebuis. Die zorgt meestal voor hevige pijn bij het plassen en overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis: de 'druiper'. De symptomen verschijnen vaak ongeveer 2 dagen na de besmetting. In de meeste gevallen hebben mannen duidelijke klachten maar zijn de gevolgen niet zo ernstig.

Bij de meeste vrouwen zijn er geen duidelijke klachten maar wel mogelijk heel ernstige gevolgen. Zo kan infectie leiden tot een ontsteking van de baarmoeder of verkleving van de eileiders. Er ontstaan problemen bij het zwanger worden of de infectie kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken.

Zwangere vrouwen met een gonorroe infectie hebben meer kans op zwangerschapsproblemen zoals miskraam, vroegtijdige geboorte en laag geboortegewicht. 

Bescherming: De beste manier om je tegen gonorroe te beschermen is door bij elk seksueel contact een condoom te gebruiken. Daardoor ben je bijna volledig beschermd tegen een mogelijke besmetting.

Behandeling: Als je denkt dat je besmet bent met gonorroe, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Meestal zijn de symptomen zo duidelijk dat een specifieke test niet nodig is. Gonorroe kan goed behandeld worden met zeer specifieke antibiotica. Opgelet: Door overmatig antibioticagebruik dreigt gonorroe echter resistent te worden aan de huidige antibiotica. Gonorroe is zo besmettelijk dat je partner steeds dient mee behandeld te worden.

Meer informatie

Ga naar ....

Voor de zorgverlener