HIV en AIDS

HIV staat voor Human Immunodeficiency Virus. Het is het virus dat AIDS, een seksueel overdraagbare aandoening (soa),  veroorzaakt.

Tijdens de preconceptieconsultatie zal je zorgverlener je informeren over het nut van een test op HIV.  Praat hier vooraf over met je partner.


Je kan met HIV besmet raken door onbeschermd te vrijen of via besmet bloed. Zonder behandeling leidt een HIV-infectie op lange termijn tot AIDS en overlijden. In België zijn minstens 20 000 mensen besmet met HIV. Bij homoseksuelen is dit 1 op 20 (meer informatie: www.mannenseks.be).

Ook tijdens de zwangerschap kan HIV overgedragen worden op het ongeboren kind. Tegenwoordig ligt de kans op besmetting in België tussen de 1 % en 3 % door behandeling tijdens zwangerschap, keizersnede en het vermijden van borstvoeding.

Om jezelf, je baby en je zorgverleners te beschermen, wordt er bij alle vrouwen met een kinderwens aangeraden vooraf een HIV test te laten uitvoeren. Aan de hand van een bloedafname kan er bepaald worden of je al dan niet antistoffen hebt voor het HIV-virus. Indien wel, kunnen spoedig de nodige maatregelen getroffen worden om jezelf en je toekomstige baby te beschermen.

Meer informatie

Voor de zorgverlener