Hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dit virus veroorzaakt leverontsteking waarvan geelzucht het meest gekende symptoom is.

Tijdens de preconceptieconsultatie zal je zorgverlener een bloedafname doen om je te testen op de aanwezigheid van hepatitis B.

Bij 5 tot 10% van de geïnfecteerde mensen blijft het virus langer dan een half jaar, meestal levenslang, in het lichaam en leidt dit tot chronische leverontstekingen. Dan is er sprake van een chronische hepatitis B infectie.

Een geïnfecteerde zwangere moeder kan haar kind besmetten, vooral bij de geboorte. Bij een positief resultaat zal de baby zo vlug mogelijk na de geboorte behandeld worden. Zo kan infectie van de pasgeborene bijna altijd vermeden worden.

Bescherming: Het hepatitis B virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht van sperma en vaginaal vocht. Bij onbeschermd contact kan het hepatitis B-virus overgedragen worden. Gebruikte injectienaalden kunnen besmet bloed bevatten en hierdoor de ziekte overdragen. Wees voorzichtig met tatoeages en accupunctuur. Het hepatitis B -virus overleeft zowel in de naald als in de inkt.

Vaccinatie: Er bestaat een vaccin dat zeer goed beschermt tegen hepatitis B. Als blijkt dat je besmet bent met hepatitis B kan je sekspartner zich laten vaccineren. Vaccinatie wordt aanbevolen bij alle soa-patiënten die nog niet gevaccineerd werden. In het bijzonder bij personen die vaak wisselende contacten hebben, zoals bijvoorbeeld mannen die (ook) seks hebben met mannen.  

Meer informatie

Meer info over hepatitis B en andere soa’s vind je op www.seksualiteit.be

Voor de zorgverlener