Gonorroe

Gonorroe of druiper, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door de bacterie 'Neisseria gonorrhoeae'.

Tijdens de prenatale consultatie zal je zorgverlener niet routinematig een wisserafname doen om je te testen op gonorroe. Vrouwen met een verhoogde kans op gonorroe dienen getest te worden. Partners dienen bij besmetting mee behandeld te worden.

 

Het aantal besmettingen met gonorroe blijft jaarlijks  toenemen.

Gonorroe leidt tot een hevige ontsteking van de urinebuis bij mannen. Dit zorgt meestal voor hevige pijn bij het plassen en overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis: de 'druiper'. De symptomen verschijnen vaak ongeveer 2 dagen na de besmetting. In de meeste gevallen hebben mannen duidelijk klachten. Door seksueel contact kunnen vrouwen besmet worden. Bij de meeste vrouwen zijn er geen duidelijke klachten maar wel mogelijk heel ernstige gevolgen (ook voor het kind). Zo kan het leiden tot een ontsteking van de baarmoeder of verkleving van de eileiders, wat kan leiden tot problemen om zwanger te worden of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zwangere vrouwen met een gonorroe infectie hebben meer kans op zwangerschapsproblemen zoals miskraam, vroegtijdige geboorte en laag geboortegewicht bij het kind. 

Bescherming: De beste manier om je tegen gonorroe te beschermen is door bij elk seksueel contact een condoom te gebruiken. Daardoor ben je bijna volledig beschermd tegen een mogelijke besmetting.

Behandeling: Als je denkt dat je besmet bent met gonorroe, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Gonorroe kan goed behandeld worden met antibiotica. De behandeling kan tijdens de zwangerschap zonder risico’s voor de baby.
Gonorroe is zo besmettelijk dat je partner (en de sekspartners van de afgelopen maanden) steeds dient mee behandeld te worden.

Meer informatie

Meer info over Gonorroe en andere soa’s vind je op www.seksualiteit.be

Voor de zorgverlener