Rode hond of Rubella

Rubella of rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het virus wordt via druppeltjes in de lucht overgebracht van persoon op persoon. De infectie kan gedurende 12 à 14 dagen doorgegeven worden. 

Bij 50 tot 80% van de besmette personen komen de volgende symptomen voor: 

  • Koorts
  • Ademhalingsproblemen en een lichte verkoudheid
  • Gezwollen klieren in de nek
  • Een typische rode, irriterende uitslag die erg kan jeuken, gedurende één tot drie dagen. De uitslag start op het gezicht en de nek en verspreidt zich over het lichaam naar de voeten.

Als je niet immuun bent voor rubella of niet gevaccineerd bent, laat je je best vaccineren van zodra je een kinderwens hebt. De eerste 4 weken na vaccinatie is het aangeraden om niet zwanger te worden en gebruik je best anticonceptie.

Vrouwen die in de eerste maanden van hun zwangerschap met rodehond besmet geraken, hebben een grote kans op een miskraam of een baby met aangeboren afwijkingen. Dit gebeurt gelukkig zelden.

Vaccinatie: de meeste vrouwen zijn als kind gevaccineerd tegen rubella. Er zijn echter vrouwen die gevaccineerd zijn en toch niet immuun zijn voor rubella.

Neem je vaccinatiebewijs mee op consultatie bij je zorgverlener. Als je geen geschreven bewijs hebt, zal je zorgverlener een bloedafname doen om te controleren of je immuun bent voor rubella. Tijdens de eerste 4 weken na de vaccinatie word je best niet zwanger. Tijdens de zwangerschap wordt deze vaccinatie afgeraden.

Voor de zorgverlener