Drugs

Druggebruik heeft ernstige gevolgen voor je baby.

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent en je gebruikt drugs, kan je dit best bespreken met je zorgverlener om samen een geschikt traject op jouw maat te bespreken

Net zoals alcohol kan drugs ook je gedrag erg beïnvloeden. Zo kan je te weinig aandacht hebben voor een gezonde leefstijl als je onder invloed bent. Daarnaast kan druggebruik zorgen voor stress, geldproblemen en spanningen binnen je relatie. Dit alles is op zich niet goed voor je opgroeiende baby. De risico’s hangen niet alleen af van je alcohol-, tabak- of druggebruik, ook de omstandigheden waarin je leeft zijn van belang.

Drugs gebruiken tijdens de zwangerschap heeft zware gevolgen. De gevolgen zijn afhankelijk van het soort drugs, de eventuele combinatie en de hoeveelheid. Bovendien worden de gevolgen mee bepaald door je leefstijl en omstandigheden.

Mogelijke gevolgen van druggebruik voor je baby zijn vroeggeboorte en ontwenningsverschijnselen na de geboorte. Je baby kan ademhalingsproblemen, rusteloosheid, overdreven transpiratie, slaapproblemen, doordringend huilen, niezen, verhoogde spierspanning, een problematische ontwikkeling enz. hebben. Ook heb je zelf tijdens je zwangerschap meer kans op infecties, loslating van de moederkoek, bloedarmoede, ondervoeding, enz.
Drugsgebruik heeft ernstige gevolgen voor je baby. Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent en je gebruikt drugs, kan je dit best bespreken met je zorgverlener om samen een geschikt traject op jouw maat te bespreken.

Stoppen met drugsgebruik is niet vanzelfsprekend. Van zodra je weet dat je zwanger wil worden, bespreek je dit best in alle eerlijkheid met je arts of vroedvrouw. Zij zullen je advies geven.
 

 

Cannabis

De rechtstreekse effecten van cannabis op je baby zijn nog onzeker maar het kan schadelijk zijn. Bij cannabisgebruik zijn er vaker zwangerschapsproblemen omdat cannabisgebruiksters vaker alcohol gebruiken en roken, wat allebei schadelijk is voor je vruchtbaarheid, je zwangerschap en je baby.

Cannabis wordt vaak samen met tabak gerookt. Zo krijg je de schadelijke stoffen van tabak binnen. Maar ook wanneer je cannabis puur rookt, bevat het veel teer. De risico’s voor de zwangerschap houden in: bloedingen, het loskomen van de moederkoek en vroeggeboorte. Je vermijdt beter het gebruik ervan.
 

Cocaïne, XTC en speed

Van cocaïne, XTC en speed krijg je minder slaap en honger. Het kan zijn dat je daardoor als aanstaande mama minder slaapt en minder goed eet. Je kan uitgeput geraken en gewicht verliezen alvorens zwanger te worden. Dat is slecht voor de ontwikkeling van je (toekomstig) kindje.

Deze sterk opwekkende middelen versnellen bovendien je hartslag en doen je bloeddruk stijgen.  Eens je zwanger bent, kan je ongeboren baby die effecten voelen. Dit kan een hersenbloeding bij je baby veroorzaken. Bovendien verhogen cocaïne en speed je kans op een miskraam of vroeggeboorte door het loslaten van je moederkoek. Aangeboren afwijkingen aan de ledematen en hartafwijkingen kunnen het gevolg zijn van gebruik tijdens je zwangerschap. Doordat de bloed- en zuurstoftoevoer naar je baby afneemt, kan die bij geboorte kleiner en lichter zijn en dus vatbaarder voor ziektes en infecties.

Cocaïne kan de ontwikkeling van het zenuwstelstel schaden en afwijkingen veroorzaken. Het kan ook nog leiden tot groeiachterstand en hersenbeschadiging.

Bovendien weet je nooit zeker wat er allemaal in het poeder of in een pil zit. Er bestaat een kans dat die naast cocaïne, XTC of speed, nog andere schadelijke stoffen bevatten.
Indien deze middelen worden ingespoten, is er ook nog het gevaar op infecties en ziekten door het gebruik van een niet-steriele naald.
 

Heroïne

Bij het gebruik van heroïne zijn er ernstige risico’s zoals miskraam, afwijkingen in het zenuwstelsel en groeivertraging bij de baby te verwachten. Indien heroïne wordt ingespoten, is er een gevaar op infecties en ziekten door het gebruik van een vuile naald.  Daarom is het goed om je zwangerschapswens te bespreken met je arts wanneer je heroïne gebruikt.

Als je verslaafd bent, is het aangeraden je zwangerschapswens uit te stellen tot je gestopt bent met het gebruik van heroïne. Eens je zwanger bent, is het niet aan te raden zomaar plots te stoppen met heroïne. Het afkicken kan de baarmoeder doen samentrekken en zo vergroot de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Kick nooit af zonder begeleiding, maar spreek erover met je arts of vroedvrouw. Zij kunnen vervangingsmedicatie, zoals methadon, en professionele begeleiding voorstellen.

Op zoek naar advies of hulp?

Voor alle vragen over drugs kan je terecht bij De DrugLijn.

Je kan er terecht voor

  • concrete informatie,
  • een eerste advies en/of
  • adressen voor hulp en preventie.

Ze staan open voor je verhaal zonder te oordelen of te veroordelen.
Anonimiteit, objectiviteit en vertrouwen staan er centraal.

Bel gratis 078/15.10.20 of ga naar www.druglijn.be

Ga naar ....

Voor de zorgverlener