Preconceptioneel en tijdens de zwangerschap is een inname van vitamine A hoger dan 3000 μg/dag (= 10000 IE) te vermijden.
Het betreft voedsel rijk aan vitamine A zoals lever en leverproducten en multivitaminepreparaten die niet specifiek voor zwangere vrouwen bedoeld zijn
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine A bedraagt 700 μg RE1 voor zwangere vrouwen tegenover 650 μg RE voor niet-zwangere vrouwen. De ADH tijdens de zwangerschap en lactatie liggen beduidend hoger om zo de optimale groei van de foetus te garanderen en om het mogelijk te maken een zekere voorraad in de lever aan te leggen.
Niettegenstaande de belangrijke rol van vitamine A tijdens de zwangerschap leidt een inname hoger dan 3000 μg/dag tijdens het eerste trimester van de zwangerschap tot teratogeniciteit en is dit bijgevolg gecontra-indiceerd.
Vitamine A in producten van dierlijke oorsprong (retinol) vinden we vooral terug in lever en leverproducten (> 10 000 µg RE/100 g), in eigeel (570 µg/100 g), volle melk (39 µg/100 g) en andere zuivelproducten (708 g/100 g) en vette vissoorten (30 tot 200 µg/100 g). In producten van plantaardige oorsprong, vinden we provitamine A terug in groen bladgroenten (160 µg/100 g) en in rode en gele groenten en vruchten, bijvoorbeeld wortelen, mango, abrikozen, … (54 – 835 µg/100 g). Met een evenwichtig voedingspatroon wordt dus normaal gezien voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine A. Enkel in het geval van een ernstig afwijkend voedingspatroon kunnen er tekorten ontstaan. Gezien het teratogeen effect bij een hoge inname van retinol (> 3000 µg RE), dienen lever, leverproducten en voedingssupplementen met retinol vermeden tijdens de zwangerschap.
1RE:Retinol Equivalenten